CEBULA EXHIBITION 10 000 nasion
Opis
CEBULA EXHIBITION
NASIONA CEBULI EXHIBITION
10 000 szt.
Ehibition to odmiana cebuli o wielu zaletach. Pierwszą z nich jest oczywiście niebagatelna wielkość cebul, które tworzy w dobrych warunkach. Dodatkowym atutem jest jej smak – niezwykle łagodny a nawet lekko słodkawy.
Bardzo duże cebule Exibition mają od 1 do 2 kilogramów wagi. Ich mięsisty miąższ jest biały i lekko szklisty, ma łagodny, lekko słodki smak. Cebule otoczone są słomkową łupiną, dość gładką.
Jest to odmiana późna, która tworzy dość duże cebule, jednak wcześniej można zbierać mniejsze. Najczęściej zbiór przypada na sierpień i wrzesień.
Cebula Exhibition znajduje w kuchni cały szereg zastosowań. Ceniona za łagodny smak, może być spożywana i na surowo i po przetworzeniu lub obróbce termicznej. Świetnie sprawdzi się w sałatkach i surówkach, którym nada cebulowego smaku bez nadmiernej ostrości. Może być także duszona lub zapiekana jako element dań mięsnych lub wegetariańskich. Będzie świetnym składnikiem sosów, makaronów i warzywnych kompozycji podawanych „na ciepło”. Z pewnością przypadnie do gustu także amatorom łagodniejszych smaków, którzy do tej pory unikali cebuli.
Exibition jest jedną z odmian cebuli częściowo odpornych na zimno. Cebule znajdujące się w gruncie wychodzą bez szwanku z obniżek temperatury do 2-3 stopni Celsjusza.
Cebulę Exhibition najlepiej uprawia się na stanowisku słonecznym i ciepłym. Najwyższe plony można uzyskać na podłożu lekkim i przepuszczalnym. Uznaje się, że do uprawy cebuli najlepsza jest gleba piaszczysto-gliniasta o neutralnym odczynie. Roślina nie uda się w podłożu gliniastym i kwaśnym.
Ilość/waga: 10.000 szt/ 0,050 kg
Termin zbioru: sierpień, wrzesień
Okres wegetacji w dniach od sadzenia: ok. 160
Przeznaczenie: sałatki, surówki, obróbka termiczna
Uwagi: Cebulę Exhibition najlepiej wysiewać od 1 do 20 kwietnia. Polecamy rozrzedzony wysiew siewnikiem precyzyjnym w ilości 300-400 tys. nasion/ha. Produkcja z rozsady(150-200 tys./ha) pozwala na uzyskanie rekordowych plonów bardzo dużych cebul (często o wadze 1-2 kg.)
Dane techniczne
Arbuz | Nie |
Bakłażan | Nie |
Bazylia | Nie |
Brokuł | Nie |
Bób | Nie |
Burak | Nie |
Cebula | Tak |
Cukinia | Nie |
Dynia | Nie |
Fasola | Nie |
Gorczyca | Nie |
Groch | Nie |
Jarmuż | Nie |
Kalafior | Nie |
Kalarepa | Nie |
Kapusta | Nie |
Koper | Nie |
Kukurydza | Nie |
Marchew | Nie |
Mizuna | Nie |
Ogórek | Nie |
Papryka | Nie |
Pasternak | Nie |
Pietruszka | Nie |
Pomidor | Nie |
Por | Nie |
Poziomka | Nie |
Rabarbar | Nie |
Roszponka | Nie |
Rukola | Nie |
Rzeżucha | Nie |
Rzodkiewka | Nie |
Sałata | Nie |
Seler | Nie |
Słonecznik | Nie |
Szczaw | Nie |
Szczypiorek | Nie |
Szpinak | Nie |